Tips on Traveling to Belitung


Traveling to Belitung for the first time and you are confused whether to take a tour or not? Hmmm that was what I experienced on planning our trip to Belitung. There are many Belitung tours available on the internet. I called one of them asking whether I had to pay for our kiddos. I got the answered that they will email me the details, but I have never received the email. 

So I pushed the "call a friend" button, asking my friends who have been to Belitung regarding driver and hotel recommendation. @hellorico, @alencantiek and @diniros were my source of information, and I am blessed to get useful information from them. Thank you guys!

A 3D2N tour with a room at Bahamas hotel cost IDR 1,750,000 per person, while staying at Lor In will cost you more around IDR 1,900,000 per person. I cut the price by organise our private tour, and I am sharing the tips with you.


1. Hotels in Belitung

There are four top hotels in Belitung in my opinion which are: Biliton, Grand Hatika, Bahamas and Lor In. We stayed at Lor In and Bahamas with a room rate of IDR 720,000 and IDR 520,000 respectively. I choose Bahamas because it was the cheapest of the above mentioned hotels, whilst for Lor In we stayed there because of the beautiful beach in front of it.

a clean beach with no wave

2. Car Rental in Belitung

We have asked Bahamas hotel the price of their van for an airport pick up from Tanjung Pandan airport and also a full day rental price. The airport pick up (or transfer) cost IDR 100,000 per room, they also provide a package of boat hire for the island hopping activity. 

From our friend @helloricco, we got a phone number of car rental including the driver cost IDR 350,000 per day. The driver Nopri was excellent, he accompanied us everywhere. On the day we did the island hopping, he even snorkel to take care of our kiddos. If you need a car rental in Belitung, I recommend Pak Wiku 081328655484.

Updated: Pak Wiku never replied my SMS on my 2nd visit to Belitung. So I contact Pak Rohim, and I think his service is much better than Pak Wiku. You can contact Pak Rohim: 081929680973. Just tell him that you got his number from tesya.

Nopri, our rented driver

3. Boat Hire in Belitung

Pak Wiku and Nopri managed the boat hire for us. It cost IDR 400,000 for up to 10 person, and we even ordered lunch from Pak Wiku. There were no restaurants on the island, so it is recommended to bring your own lunch. Our lunch cost IDR 60,000 per adult, no charge for the kiddos. We got grilled fish, grilled shrimp and grilled squid with rice and tumis kangkung (water spinach).

part of our lunch on the beach

4. Island Hopping in Belitung

This is of course the #1 thing to do in Belitung. We started our island hopping from Tanjung Kelayang beach, located not so far from Lor In Hotel.

our rented long tail boat is waiting

First stop was the Pulau Burung (bird island) which is famous for its stone with a bird shape. This was the best island of the three island we visited that day to have a nice swimming session.

our boat approaching Pulau Burung

the rocks in a shape of a bird

Afterwards, we went to Pulau Lengkuas, which is famous for its lighthouse. Lengkuas is a more crowded island, it is the most famous island in Belitung. The lighthouse has 17 floors, you should go up to the lighthouse! The effort of going up the lighthouse worth the breathtaking view from the top of it.

beautiful Belitung
an old lighthouse yet very photogenic

After our lunch break, we continued our journey to have our snorkeling session, 5 minutes away from Pulau Lengkuas by boat. By the way the snorkel gear and life vest should be ordered before leaving Tanjung Kelayang. Each cost IDR 20,000 for a whole day rental. Well, it's weird that the boat hire did not include the live vest.

beautiful underwater world

The last stop was the Pulau Pasir (sand island) before going back to Tanjung Kelayang. We stopped at Pulau Pasir to take picture with the starfish.



5. Budget Recap

For two adults and two children:
- Hotel: Rp 1,040,000 (assuming staying two nights in Bahamas Hotel)
- Boat hire and lunch: IDR 520,000 
- Car rental for two days IDR 700,000
- Airport transfer from the hotel: IDR 100,000

So you could compare our budget for four person with the budget offered by the tour. And based on our experience, it was not difficult at all to manage our own tour in Belitung.

Let's go to Belitung for a weekend getaway:)


written on June 4, 2013


Tag: liburan ke Belitung, sewa mobil di Belitung, recommended driver in Belitung


Related Post:

51 comments:

  1. Thanks for sharing. I'll just go with your recommendation *gak mau repot* :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe iya The Emak, ditunggu liputan Belitung nya :)

      Delete
  2. such a smart way to travel on your own, hah? TFS, we never been there though , maybe in the next #cominghometrip :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Feb, ayo ke Belitung donk, jangan ke Ambon terus #cominghometrip nya hehehe

      Delete
  3. temping inih... eh penting inih buat yang mau kesana :) | *catet*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah Kak Fahmi :) Mau catet juga backpacking umroh dari Kak Fahmi

      Delete
  4. Thx for sharing sis..
    Belitung so beautiful! My next trip list :)
    Would u like to visit and comment my blog?

    Www.miss-traveler.blogspot.com

    Jadi terinspirasi ngeblog pake inggris nih sklian promosi indonesia hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai miss traveler.... Yes Belitung is so beautiful indeed...
      Hahaha ayo donk nulis in english, itu juga tujuan ku awalnya, promosi Indonesia tercinta..

      Dan itu yaaa.....dirimu udah ke Kanawa woooooh. Aku pengeeeen banget:)

      Delete
  5. wow, belitung seems like an untouched beauty! thanks for the comprehensive guide, now it is on my travel list! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Will be waiting for your review on Belitung Rachel :)

      Delete
  6. will be my next destination with kiddos.. tx infonya mba.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mba, iya nih disini cocok banget bawa kiddos.. kangen pengen balik lagi.

      Delete
  7. Hi tesya,

    i got ur blog's link from (at) kartupos, when i read ur blog about belitung, it is very helpful for me since i plan to go to belitung this lebaran, just wanna ask ur favor about your detail itinerary if you don't mind :)
    i've try to see other's tour website itinerary but i just wanna make sure from you since you ever been there :D
    i have't decided yet whether i choose to take travel agent or go there by myself as ur suggestiob in this article

    thanks a lot

    regards,
    melinda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Melinda, thanks for reading our blog.

      As I only had two days to spend there, my itin was:

      Day 1: Arrival at the airport, breakfast, went to Manggar Beach (beautiful, but it was raining). I didn't go to the Laskar Pelangi places due to limited time. After a short visit to Manggar, I went back to Tanjung Pandan to have my lunch at Mie Atep then go straight to Tanjung Tinggi Beach.

      Day 2: Island hopping in Belitung which covered: Pulau Burung, Pulau Lengkuas and Pulau Pasir.

      Day 3: First flight, when back to Jakarta.

      If you have any question pls do not hesitate to send emails to tesyas.blog@gmail.com

      I hope it helps you planning your trip :)

      Delete
  8. belitung is on my next trip list. thanks for the sharing tesya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. you are welcome, ditunggu tulisannya belitung di blog turiscantik ya:)

      Delete
  9. noted that budget mbak, hihihi.. still browsing to compare and wanna get cheapest cost hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallo Rika, sebetulnya yg mahal itu ticket pesawat nya. Kalau disananya sih lumayan murah ya, apalagi kalau rame-rame jadi bisa dibagi-bagi cost nya. Selamat planning ke Belitung ya..

      Delete
  10. Halo. Aku mau tanya dong kalau solo traveling ke Belitung aman kah ? Dan apakah bisa untuk island hopping sendirian gitu ya ? Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Kak Reevo, what a cool blog you have Kak:)

      Aman banget kok untuk solo traveling di Belitung, tapi berarti budget sewa mobil nya ga bisa di share aja ya.

      Begitu pula dengan island hopping, bisa banget sendirian. Either sewa boat rame-rame ama orang lain di sana, atau sewa private boat. Tentunya yg kedua lebih mahal, tapi enak sih sendirian hehe.. Tinggal datang ke Tanjung Kelayang aja Kak, boat nya nunggu di sana.

      Selamat planning liburan ke Belitung ya Kak :)

      Delete
  11. Makasi mba sharingnya, bookmark dulu nih :)
    liat pantainya difilm Laskar Pelangi keren2, pasir putih, air jernih, batu2 artistik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Alvi, kayanya aku kelewat banget enggak balas komen ini ya..maapkan...
      Iya batu2 raksasa itu bikin patainya tampak lebih eksotis. Semoga segera bisa mengunjungi Belitung ya. Amiinn...

      Delete
  12. Hi Tesya, am planning to go to Belitung and use pak Wiku service. Just checking - Has any of your friends use his services lately and whether there are any latest comment.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mba, I recommend him to my friends, but no one feedback me about his service. Sorry I couldn't help you on this..

      Delete
    2. No problem Tesya. I guess no news means good news. I have contacted him and will let you know the result.

      Delete
    3. Have fun in Belitung Mba Tuti :)

      Delete
  13. Thanks for sharing Tesya!.. Ini bener2 membantu plan kami ke sana. khususnya ttg driver. Kami agak khawatir gimana cara dapetin driver yg baik. Kami denger byk driver di ariport tp utk dapetin orang baik kan susah ya.:) Thanks banget! Kita bakal ke sana di bulan Aug. Rini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Rini, semoga Pak Wiku bisa bantu ya.. Have fun in Belitung. Aku kembali kesana Insya Alloh September. Kabarin ya disana kaya apa sekarang hehehe

      Delete
  14. Tesya, berapa hari kira2 ya ke Belitung kalo mau relax dan gak buru2 dan semua tempat2 bagsunya bisa di kunjungin? Tesya waktu itu 3 hari 2 malam cukup ya? Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Rini, menurutku sih yg ideal 4 hari 3 malam, Tapi kalau kaya kami waktu itu juga cukup:
      Sabtu pagi tiba di Belitung, lanjut ke Belitung Timur untuk foto-foto lokasi shooting Laskar Pelangi
      Minggu pagi: island hopping all day
      Senin pagi: pulang deh.
      Have fun ya...

      Delete
  15. waa.. pas nyari review tentang belitung eh ketemu blognya Bu Tes.. ;)
    Really helpful :D
    btw, i will go there this weekend.. hihi
    tadinya mau arrange sendiri, akhirnya pake tour karena sekali2 pengen ga repot.. hehehe..
    *tp pas baca blog-nya Bu Tes nyesel juga sih... soalnya nyari car rental di web agak susah dan costly yaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Okta, waaah asyik mau honeymoon lagi ya? Ya udah gpp kalo honeymoon pake tour aja hehehe..
      Have fun ya Okta :)

      Delete
  16. Hallo M'Tesya,
    Tks sharingnya, membantu banget, pas lagi ada rencana ke Belitung pertengahan September nanti, ehhh...ketemu blog-nya M'Tesya.... :)
    kebeneran lagi nyari info untuk rental mobil & boat-nya. boleh aku pinjem infonya ya mbak... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Febri silahkan...kalau nanti Pak Wiku nya ga available, email aku aja, aku punya alternatif yang lain ya..

      Delete
    2. ok dee mbak nanti aku kabarin, tks yaa mbak..aku coba Pak Wiku-nya dulu

      Delete
    3. hai mbak...mau info aja sekalian testimoni driver di Belitung-nya.. :p, untuk P'Wiku waktu kmrn bisa aku hubungi, dan yang antar kita kemana2 itu temennya (Mas Dika), orangnya enak juga, cuma dia belum pengalaman sama kelompok photo hunting, jadi agak2 "kaget" waktu kita info bakal jalan pagi2 buta hehehe.... Once again, thanks ya mbak buat rekomendasinya. :)

      Delete
  17. Mba Tesya.... Tadi siang aku baru aja dapet promo tiket ke Belitong buat bertiga di Garuda Travel Fair buat schedule Juni 2016 Mba...... Mba Tesya pasti kaget kalau dengar harganya.... :) Aq save ya mba itenerarynya.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Bubu asyik banget dapet tiket murah ke Belitung..uhuuuy... Pasti NamNam suka deh bisa berenang sepuasnya :)

      Delete
  18. Terima kasih tipsnya dan fotonya juga bagus2, jadi pengen coba ke Belitung nih :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayo Mas Adi, liburan ke Belitung :)

      Delete
  19. Cuma sekedar memberi masukan sblm menggunakan jasa Pak Rohim, krn saya menggunakan jasa Pak Rohim selama liburan di bulan Juli kmrn, sebaiknya dari awal dijelaskan kalau memang kita mau pakai jasa dia sebagai supir saja misalnya, tidak sebagai agen wisata, karena akan beda nantinya, terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Mba Linda untuk feedback nya.

      Delete
  20. Maaf mbak Testa saya mau tanya, sewa boat untuk kapasitas 10 orang benar hanya 400ribu rupiah saja? Saya ada rencana mau ke belitung soalnya heheheh terimakasih sebelumnya mbaak salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mba Friska, saat ini harga sewa boat jadi Rp 450 ribu untuk 10 orang. Itu belum termasuk makan ya. Makan nya Rp 80 ribu per orang, dan sewa alat snorkel+live vest Rp 30 ribu per orang.

      Kalau mau updatenya, ada di tulisanku tentang Belitung di tesyaskinderen.com ya.

      Delete
  21. Thx bgt info nya mbak Tesya..nih kebetulan sy lg pengen jln ke belitung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Mba, have fun ya di Belitung:)

      Delete
  22. Hi, can I check if there is any email for either of the drivers to share?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, he's on whatsapp: Mr.Rohim = 6281278053285 Tell him you know his number from tesyasblog.

      If you have a problem, email me, and I will call Mr.Rohim for you. My email is tesyas.blog@gmail.com.

      Delete
  23. Thxs mba Tesya atas sharing nya yg sangat bermanfaat.
    Untuk Pak Rohim better sebagai agen wisata atau driver aja?
    karena bulan november ada rencana honeymoon ke belitung.
    Thxs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mas, kalau mau honeymoon better sebagai tour dan travel aja, dari semua dia yang urusin Mas.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...